Her skal det handle om grød.
Grød var basisføde for almindelige mennesker i 1800-tallet. Det var billigt, det var nemt og så var det faktisk sundt. Det kunne stå på en trefodet gryde og simre over gløderne i timevis.
Den kunne spises med en smørklat, sukker, bacon, flæsk, frugt eller blot som den var. Og det var nok det almindelige.
Grød har i dag fået en renæssance. Hvis man slår grød og cafè op på facebook, får man en hel række forslag til lækre grødcaféer. De tilbyder gammeldags grød peppet op med frugt, bær, nødder og andre interessante toppings. Jeg har forsøgt mig med bygvandgrød fra Madam Mangor.
Ingredienser:
2,5 dl grove byggryn
1 l vand
Lidt salt
Fremgangsmåde:
Bring vandet i kog i en gryde tilsæt grynene og lad dem simre til grøden er færdig. Madam Mangor foreslår 3 timers kogning. Jeg syntes det var alt rigeligt med en time og 15 min.
Tilsæt salt og evt. en smørklat og lidt revet muskat. Så er der hverdagsgrød.
I dag vil man nok foretrække at spise den med forskellig topping. Jeg brugte, hvad jeg kunne finde i gemmerne. Det blev æble og pære i tern, ristede hasselnødder og mandler samt rosiner og ribsgelé. Det var lækkert.
Men hvis de er til lidt kød så se vores opskrift på rouletter https://www.gyldnedage.dk/rouletter-af-oksekoed/ eller besøg Madam Mangors hjemmeside https://www.madammangor.dk/
Bemærk skålen. Den er lokal fremstillet i Rødeled.
Tekst og foto: Susanne Volqvart